Installatie & gebruik

Het is bijna zover! Binnenkort installeren we binnen een paar uur de zonnepanelen op je dak. Daarna begin je direct met het opwekken van groene stroom. Vraag je je af hoe de installatie in z’n werk gaat en of het nodig is om je zonnepanelen schoon te maken? Je vindt hier het antwoord op veelgestelde vragen over de installatie, het onderhoud en de werking van het systeem.

Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of neem contact met ons op.

Installatie

Binnen welk termijn kunnen jullie de zonnepanelen installeren?

Het proces, van dakscan tot aan installatie, duurt gemiddeld 2 maanden. Houd er wel rekening mee dat we een aantal keer iets van jou vragen, bijvoorbeeld het geven van akkoord of het opsturen van foto’s. Hoe eerder je reageert, hoe eerder de zonnepanelen op je dak liggen.

Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?

Voor onze ervaren installateurs is het zo gepiept. Binnen gemiddeld 4 uur ligt het volledige zonnestroomsysteem op het dak en is alles aangesloten. Uiteraard is dit afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat geïnstalleerd wordt.

Hoe ziet de installatie van zonnepanelen eruit?

We hebben ook alle informatie rondom de installatiedag bij elkaar gezet. Na het lezen van deze informatie ben je goed voorbereid en weet je wat je van de installatie kunt verwachten.

Lees verder

Maakt het uit wat voor stroommeter ik heb?

Ja, niet elke stroommeter is geschikt om met je zonnepanelen energie terug te leveren. Meld daarom je zonnepanelen aan bij je netbeheerder. Dan controleert de netbeheerder of je meter geschikt is of vervangen moet worden. Aanmelden bij de netbeheerder regel je eenvoudig via energieleveren.nl.

Als je meter niet geschikt is, dan installeert de netbeheerder kosteloos een slimme meter. Op deze meter zie je precies hoeveel stroom je verbruikt van het energienet en hoeveel energie van de zonnepanelen worden teruggelevert aan het net.

Moet ik thuis nog iets regelen voordat de zonnepanelen geïnstalleerd worden?

Om ervoor te zorgen dat de installatie soepel verloopt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat je kunt verwachten van de installatiedag. Zo moet er bij de installatie een tekenbevoegd persoon aanwezig zijn, doe je er goed aan om reservedakpannen klaar te leggen en kun je de werkruimtes van te voren vrij maken.

Lees verder

Moet ik nog iets doen nadat de zonnepanelen bij me zijn geplaatst?

Ja, er zijn nog een aantal dingen die moeten gebeuren:

  • De aanmelding bij het monitoringsportal afronden; je ontvangt hier vanzelf bericht over.
  • De btw-teruggave aanvragen; ook hier ontvang je bericht over.
  • De factuur betalen; wij sturen de factuur binnen enkele dagen na de installatie naar je toe.
  • De zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl; heb je dit al gedaan? Goed bezig! Zo niet, doe dit alsnog.

Onderhoud

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag, waardoor ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Daarnaast heeft het vele regenwater in ons land ook een reinigende werking op de panelen. Toch kan er zo nu en dan vuil ophopen. We raden daarom aan om ze af en toe te inspecteren en minimaal eens in de twee jaar schoon te maken. Merk je dat je rendement flink achteruit loopt? Dan is er misschien meer aan de hand en is het verstandig een specialist te raadplegen.

Kan ik mijn zonnepanelen zelf schoonmaken?

Ja, dat kan, mits je goed bij de panelen kunt en het op een veilige manier kan doen. Wij raden echter wel aan om de onderhoudsbeurt door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. De prijzen van reinigingsbedrijven voor zonnepanelen verschillen, dus weeg de kosten op tegen de moeite. Je kunt ook eventueel een glazenwasser om advies of hulp vragen.

Maak je de panelen zelf schoon? Houd dan rekening met het volgende:

  • Zet het zonnepanelensysteem voor de veiligheid uit.
  • Ga voorzichtig te werk, zodat de vuil werende glasplaat niet beschadigd.
  • Werk in de avond of in de ochtend. Als er te veel zon is, dan worden de zonnepanelen heet.
  • Maak uitsluitend schoon met (warm) osmosewater, speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons.
Met welke middelen kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Maak uitsluitend gebruik van (warm) osmosewater en speciaal reinigingsmiddel. Gebruik nooit afwasmiddel om je zonnepanelen schoon te maken. Ook kraamwater raden we af, omdat de kalk uit het water kan achterblijven.

Werk met een nieuwe, zachte spons of doek. Vieze doeken, hogedrukreinigers, borstels, bezems of andere harde materialen kunnen krassen veroorzaken.

Werking zonnestroomsysteem

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen goed werken?

Je kunt naar de zonnepanelen op je dak kijken, maar daaraan is helaas niet te zien of de panelen nog goed werken. Als je twijfelt over de werking, dan kun je 3 dingen doen:

  • Kijk op de omvormer. De omvormer geeft met lampjes of op het display aan of de zonnepanelen energie opwekken. Let op: de omvormer schakelt zichzelf uit als er onvoldoende daglicht is, doe deze controle dus overdag (bij voorkeur als de zon schijnt).
  • Kijk op de stroommeter. Als je ziet dat de meterstanden van de teruglevertelwerken nog oplopen, dan wekken de zonnepanelen nog steeds stroom op.
  • Kijk in het monitoringsportal. In het portal kun je precies zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken.
Wat moet ik doen als mijn zonnepanelen niet goed werken?

Lopen de teruglevertelwerken van de stroommeter niet meer op en zie je geen opwekking in het monitoringsportal? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar service@greenchoicezon.nl.

De omvormer werkt niet meer in de avond. Hoe kan dit?

De omvormer werkt alleen als het stroom krijgt vanuit het meterkast én de zonnepanelen. Het komt dus voor dat de omvormer uitslaat zodra het gaat schemeren en weer aanslaat zodra de zon op komt.

De omvormer geeft aan dat er een te hoge netspanning gemeten wordt, waardoor de zonnepanelen uitgeschakeld worden. Hoe kan dit?

We zien dit steeds vaker gebeuren in wijken waar bij veel woningen zonnepanelen op het dak liggen. Het elektriciteitsnetwerk van de netbeheerder is (nog) niet ingericht op de grote hoeveelheden stroom, die op zonnige dagen wordt opgewekt en teruggeleverd. Hierdoor kunnen zonnepanelen hun stroom niet kwijt, meet de omvormer een te hoge netspanning en schakelt de omvormer zich wegens veiligheidsredenen uit. We adviseren om contact op te nemen met je netbeheerder.

Ik zie in het monitoringsportal van mijn omvormer dat er, met name op zonnige dagen in het voor- en najaar, wordt afgetopt. Hoe kan dit?

Op deze momenten zijn de omstandigheden voor de zonnepanelen optimaal. Er zit een begrenzer op de omvormer om ervoor te zorgen dat deze pieken niet schadelijk zijn voor het systeem. De aftoppingen zijn van korte duur en gebeuren slechts enkele dagen in het jaar. Het aantal kilowattuur dat je hierdoor misloopt is minimaal (1-2% van de opwekking op dat moment). Dit weegt niet op tegen de kosten van een grotere omvormer.

De omvormer laat de foutmelding “No Ac Connection” zien, er brandt een rood lampje en er wordt geen energie opgewekt. Wat moet ik doen?

De melding “No Ac connection” houdt in dat de omvormer geen stroom krijgt vanuit de meterkast. Het kan voorkomen dat, bijvoorbeeld bij een stroomstoring of een te hoge netspanning, er een veiligheidsmechanisme optreedt. Hierdoor schakelt in de meterkast de schakelaar van de groep van de zonnepanelen uit. Zodra je de schakelaar weer aanzet, start de omvormer op. Blijft de schakelaar niet omhoog staan? Druk de schakelaar dan eerst verder naar beneden en daarna weer omhoog.

We staan voor je klaar

Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of neem contact op met onze adviseurs.

Telefoon

085 782 0051
Maandag t/m vrijdag: 09.00-17.00 uur

E-mail

planning@greenchoicezon.nl: Vragen over of verzetten van de afspraak voor installatie zonnepanelen of aanpassen meterkast
operations@greenchoicezon.nl: Vragen over de installatie en ingebruikname
service@greenchoicezon.nl: Vragen over het onderhoud en werking van de installatie