De installatie van je zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen is eenvoudig en wordt doorgaans in één dag afgerond. Wil je goed voorbereid zijn en weten wat je tijdens de installatie kunt verwachten? Bekijk dan de video en lees verder.

Veilig installeren in tijden van corona

We blijven zonnepanelen installeren en volgen daarbij nauwgezet de richtlijnen ‘Samen veilig doorwerken’ van Techniek Nederland.

Lees meer

Full black
Full black

De installatiedag

Goed om vooraf te weten

  • Zorg voorafgaand aan de installatie dat je meterkast geschikt is. Dit houdt in dat er in de meterkast een hoofdschakelaar aanwezig is en dat er per vier groepen minimaal één aardlekschakelaar is geïnstalleerd.
  • Er moet een tekenbevoegd persoon aanwezig zijn voor het bespreken van eventuele bijzonderheden en de oplevering.
  • Maak de werkruimtes, zoals bij de meterkast en de plek waar de omvormer komt, alvast vrij. Dan kunnen onze monteurs direct aan de slag.
  • Heb je reserve dakpannen? Leg die vast klaar. Als er tijdens de werkzaamheden een dakpan sneuvelt, dan kunnen we die snel vervangen. Hoe ouder jouw dak, hoe groter het risico dat er een dakpan kapot gaat.
  • Zorg dat je jouw Wifi-gegevens (wachtwoord en loginnaam) weet zodat de monteur de omvormer aan het internet kan koppelen.
  • We vinden veilig werken heel erg belangrijk. Dat betekent dat we op de dag van de installatie beoordelen of er veilig gewerkt kan worden. Weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw of harde wind, kunnen voor een onveilige werksituatie zorgen. Is het niet veilig om het dak op te gaan? Dan worden de werkzaamheden (gedeeltelijk) op een ander moment uitgevoerd.

Hoe werkt het?

1. De voorbereidingen: De hoofdmonteur neemt de installatie met je door en legt uit wat er gaat gebeuren. De technische details, zoals de kabelroute en bevestigingen op je dak, worden ook besproken. Ondertussen laden de dakmonteurs de zonnepanelen en benodigde materialen uit.
2. De installatie begint: De werkzaamheden vinden gelijktijdig op het dak en in het huis plaats. De hoofdmonteur legt het kabeltraject in huis aan en de dakmonteurs plaatsen de zonnepanalen op je dak. Het kan zijn dat de stroom er tijdens het werk in de meterkast even af moet. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
3. Aansluiting op het internet: We helpen je met het aansluiten van de installatie op je internetmodem. Dat is vaak zo gepiept. Lukt het onverhoopt niet om het binnen een half uur aan te sluiten? Dan sturen wij een handleiding naar je toe zodat je het zelf kunt afronden.
4. Uitleg over je installatie: Terwijl de dakmonteurs hun materialen opruimen en inladen, loopt de hoofdmonteur alles met je na. Hij laat zien hoe de panelen op je dak zijn gelegd en legt uit hoe alles werkt. Daarna tekenen jullie samen het opleverdocument. Heb je opmerkingen? Dan kun je dit op het formulier aangeven.
5. Het is zover! De installatie is afgerond. Je wekt nu je eigen groene stroom op!

Na de installatie

Binnen 3 dagen ontvang je per e-mail meerdere documenten met betrekking tot de installatie van je zonnepanelen:

  • Het opleverdocument
  • De garantiedocumenten
  • De handleidingen van de zonnepanelen, de omvormer en de monitoring
  • De factuur voor de uitgevoerde werkzaamheden

We willen je vragen om de factuur binnen 30 dagen, na ontvangst van de factuur, te voldoen.

Je zonnepanelen moeten aangemeld worden bij de netbeheerder. Je regelt dat via energieleveren.nl.

Informatie bewaren

Wil je deze informatie downloaden en opslaan?

Klik dan hier