Btw-teruggave & KOR

Iedereen die ná 20 juni 2013 een factuur heeft ontvangen voor de aanschaf van zonnepanelen kan de betaalde btw hierop terugvragen. En dat levert geld op. Waar moet je rekening mee houden bij het terugvragen van de btw over jouw zonnepanelen? We beantwoorden de veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of neem contact met ons op.

Btw-teruggave

Waarom kan ik btw terugvragen op mijn zonnepanelen?

De Belastingdienst ziet zonnepaneeleigenaren als kleine zonne-energiebedrijven, en hierdoor als ondernemer. Ondernemers dragen in Nederland btw af over de omzet. Je bent niet alleen je eigen afnemer van de zonne-energie, maar levert ook stroom terug aan het net. Als zonnepaneeleigenaar draag je formeel btw af over de stroom die je opwekt. Daar tegenover staat dat, binnen die ondernemersregels, je wel de btw van de aanschaf en installatie van je zonnepanelen kan terugvragen. Zo krijg je veel geld terug van de Belastingdienst en wordt de aankoop van zonnepanelen nog aantrekkelijker.

In de meeste gevallen kun je ook de btw over de vervanging van de meterkast terugvragen, indien dit noodzakelijk is voor de plaatsing van zonnepanelen. Laat daarom altijd op de factuur noteren dat de vervanging van de meterkast heeft plaatsgevonden ten behoeve van plaatsing van zonnepanelen.

Hoe werkt het terugvragen van btw op de aanschafkosten van zonnepanelen?

We bieden voor onze klanten de btw-teruggave service aan. We nemen de btw-teruggave en verdere administratie volledig uit handen. Tijdens het adviesgesprek voor het aanbod op maat vragen we jou of je gebruik wilt maken van de btw-teruggave service. Wil je dat? Dan zetten we jouw gegevens na de installatie van zonnepanelen door naar onze partner de Centrale BTW Teruggave. Daarna hoef je niets meer te doen!

Je kunt de btw ook direct zelf bij de Belastingdienst terugvragen. Weten welke stappen je moet nemen? Je vindt meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Lees verder

 

Wanneer kan ik de btw-teruggave verwachten van de Belastingdienst?

De btw-teruggave wordt geregeld door aangifte bij de Belastingdienst te doen of te laten doen. De aangifte kan gedaan worden zodra de eindfactuur voor de zonnepanelen is opgemaakt. Zodra de Belastingdienst alles heeft ontvangen, wordt een btw-nummer aangemaakt. Dit duurt ongeveer een maand.

Vervolgens wordt de aangifte aan het begin van het volgende kwartaal verder opgepakt. De Belastingdienst controleert de aangifte, geeft akkoord en stort het btw-teruggave terug op je rekening. Houdt er rekening mee dat dit een doorlooptijd van enkele maanden heeft. Dit zorgt ervoor dat het gehele proces 3 tot 6 maanden duurt.

Je kunt de volgende tijdsindicatie aanhouden:

  • Aangifte ingediend in het 1e kwartaal: uitbetaling eind mei/begin juni
  • Aangifte ingediend in het 2e kwartaal: uitbetaling eind augustus/begin september
  • Aangifte ingediend in het 3e kwartaal: uitbetaling eind november/begin december
  • Aangifte ingediend in het 4e kwartaal: uitbetaling eind februari/begin maart
Welk bedrag ontvang ik terug?

Je ontvangt de volledige btw op zonnepanelen terug, min een bedrag dat de Belastingdienst (eenmalig) inhoudt voor de energie die je het eerste jaar opwekt. Dit wordt direct met elkaar verrekend.

Voor de inhouding gelden vaste bedragen op basis van het technisch vermogen (in Wattpiek) van je zonnepanelen. Bij een vermogen van 0-1.000 Wattpiek betaal je €20, bij 1.001-2.000 Wattpiek betaal je €40 en zo komt er bij elke 1.000 Wattpiek €20 bij.

Voorbeeld
Je zonnepanelen kosten €4.840, inclusief €840 btw en hebben een totaal vermogen van 3.500 Wattpiek. Bij dit vermogen houdt de Belastingdienst €80 in. Je betaalt op de eindfactuur €840 btw aan Greenchoice. Vervolgens ontvang je een bedrag van €760 terug van de Belastingdienst. Dit is €840 btw min €80 inhouding.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor de btw-teruggave?

Je hebt recht op een btw-teruggave op de aankoop en installatie van zonnepanelen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent particulier
  • De zonnepanelen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet
  • De factuur van aankoop van de zonnepanelen staat op jouw naam
  • Het contract met jouw energieleverancier staat op dezelfde naam
  • Je hebt niet eerder btw teruggevraagd
Kan de btw-teruggave direct verrekend worden met de eindfactuur?

Nee. Je betaalt de eindfactuur inclusief btw. De regels zijn dat de installateur van zonnepanelen altijd de btw in rekening moet brengen en dit vervolgens bij de Belastingdienst teruggevraagd kan worden. Het is dus niet mogelijk om de btw onderling te verrekenen.

Ik heb een lagere btw-teruggave ontvangen dan in het aanbod op maat staat. Hoe kan dit?

Het eerste jaar betaal je (eenmalig) btw over de energie die je het eerste jaar opwekt. Dit bedrag wordt direct verrekend met de btw-teruggave. Er gelden vaste bedragen op basis van het technisch vermogen (in Wattpiek) van je zonnepanelen. Bij een vermogen van 0-1.000 Wattpiek betaal je €20, bij 1.001-2.000 Wattpiek betaal je €40 en zo komt er bij elke 1.000 Wattpiek €20 bij.

Btw-teruggave service

Hoe werkt de btw-teruggave service?

We maken het jou graag gemakkelijk en kunnen de btw-teruggave voor je regelen. Tijdens het adviesgesprek voor het aanbod op maat vragen we jou of je gebruik wilt maken van de btw-teruggave service. De kosten van deze service zijn €119. Als je gebruik wilt maken van de btw-teruggave service, dan zetten we jouw gegevens na de installatie van zonnepanelen door naar onze partner de Centrale BTW Teruggave. Daarna hoef je niets meer te doen!

Hoe kan ik me aanmelden voor de btw-service?

Tijdens het adviesgesprek voor het aanbod op maat vragen we jou of je gebruik wilt maken van de btw-teruggave service. Als je gebruik wilt maken van de btw-teruggave service, dan zetten we jouw gegevens na de installatie van zonnepanelen door naar onze partner de Centrale BTW Teruggave.

 

Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

Wat betekent meedoen aan de Kleine Ondernemers Regeling voor particuliere zonnepaneeleigenaren?

Als zonnepaneeleigenaar ben je een kleine ondernemer voor de btw. Daarom kun je ervoor kiezen om mee te doen aan de Kleine Ondernemers Regeling. Meer informatie over wel of niet mee doen lees je op de website van de Belastingdienst.

Lees verder

 

Wat is de Kleine Ondernemers Regeling?

De Kleine Ondernemers Regeling (KOR) is een btw-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw-aangifte meer te doen en kun je geen btw meer terugvragen over kosten en investeringen.

Wat is er per 1 januari 2020 veranderd?

De wijziging geldt alleen voor klanten die een zonnestroomsysteem van meer dan €12.000 exclusief btw kopen. Is dit het geval dan betaal je btw over de opgewekte energie en moet je 5 jaar lang belastingaangifte. Per saldo ontvang je dus een lager bedrag via de btw-teruggave. Vooralsnog is door de Belastingdienst niet voorzien in een praktische regeling.

De regeling kan nadelig zijn als je een zelfstandige btw-vrijgestelde onderneming hebt of als je per 2020 vrijgesteld bent van btw vanwege beperkte omzet (tot €20.000 per jaar).

We staan voor je klaar

Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of neem contact op met onze adviseurs.

Telefoon

085 782 0051
Maandag t/m vrijdag: 09.00-17.00 uur

E-mail