Monitoring & service

Hoe kan ik de opwekking van mijn zonnepanelen monitoren? Waarom moet ik mijn zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl? Je vindt hier het antwoord op veelgestelde vragen over monitoring en servicegerelateerde vragen.

Monitoring

Ik zie op mijn monitoringsportal dat mijn zonnepanelen minder goed presteren. Hoe komt dit?

De meest voorkomende oorzaak is dat er een schaduwobject op het dak of rondom het huis staat, dat eerder niet is opgevallen. De schaduw zorgt dat een of meerdere zonnepanelen minder goed presteren. Op de monitoringsportalen kun je de opbrengst van de afgelopen dagen en het vermogen van per zonnepanelen per moment bekijken. Presteert het betreffende zonnepaneel elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip minder dan de overige panelen, maar haalt het paneel op andere momenten wel het vermogen van de overige zonnepanelen? Dan is schaduw de oorzaak.

Wekt een van de zonnepanelen helemaal niets op? Stuur dan een e-mail naar service@greenchoicezon.nl.

Op het monitoringsportal is geen opwekking terug te zien. Wat moet ik doen?

We zullen je eerst geruststellen: er wordt gewoon energie opgewekt door je zonnepanelen. De opwekking is niet zichtbaar omdat de verbinding tussen je omvormer en netwerk verbroken kan zijn. Mogelijk oorzaken zijn wijzigingen aan het netwerk of een zwakke/onstabiele netwerkverbinding. Wil je weten wat er bij jou aan de hand is? Beantwoord dan bovenstaande vragen zodat we je beter van dienst kunnen zijn.

 

Ik ben geswitcht van internetprovider, wat nu?

Volg de online monitoringshulp om de handleiding te downloaden hoe je dit opnieuw instelt.

Service

Moet ik mijn zonnepanelen aanmelden bij mijn energieleverancier?

Ja, dat klopt. Het is belangrijk dat de netbeheerder op de hoogte is dat je energie opwekt met zonnepanelen. Daarnaast controleert de netbeheerder of je stroommeter geschikt is voor het terugleveren van energie.

Aanmelden bij energieleveren.nl

 

Waarom moet ik mijn zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl?

Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen, dus worden steeds meer zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De netbeheerder beheert dit netwerk. Om dit goed te kunnen doen, heeft ze inzicht nodig in alle energiestromen. Daarnaast controleert je netbeheerder bij aanmelding of je stroommeter geschikt is om energie terug te leveren aan het net. Let op: meld je je niet aan, dan werkt de teruglevering niet.

Ik heb een normaal- en daltarief op mijn stroommeter. Hoe wordt dit verrekend?

De meeste energie wordt door de zonnepanelen overdag opgewekt. Een deel wordt direct in de woning gebruikt en het andere deel wordt teruggeleverd aan het net. De teruggeleverde energie wordt tegen het normaaltarief gesaldeerd. De energie die in de avonden en weekenden wordt teruggeleverd, wordt tegen het daltarief gesaldeerd. Dit deel is aanzienlijk kleiner dan bij het normaaltarief. Het betekent dat het grootste deel van de opgewekte energie tegen het gunstigste tarief, het normaaltarief, verrekend wordt.

Kan ik met zonnepanelen het beste gebruik maken van enkel- of dubbeltarief?

Als jouw stroommeter beschikt over meerdere telwerken, adviseren we om gebruik te maken van het dubbeltarief. De zon schijnt overdag en dit betekent dat het grootste deel van jouw teruglevering tegen het hogere normaaltarief wordt vergoed. Daarnaast neem je overdag minder stroom van het net af, omdat je eerst je eigen zonnestroom verbruikt. Daardoor neemt je verbruik in het normaaltarief af en reken je in verhouding meer af tegen het daltarief.

Ik zie dat mijn zonnepanelen meer opwekken dan de stroommeter registreert. Hoe komt dit?

De opgewekte stroom van je zonnepanelen wordt eerst direct in jouw huis verbruikt. Is er meer opwekking dan je op dat moment in huis verbruikt? Dan lever je stroom terug aan het net. De omvormer registreert de opgewekte energie en de stroommeter de teruggeleverde energie. Bij een slimme stroommeter wordt de teruglevering geregistreerd op aparte teruglevertelwerken. Heb je een analoge terugdraaimeter? Dan loopt de meter terug op het moment dat je stroom teruglevert.

Verhogen zonnepanelen de waarde van mijn woning?

Ja, zeker! Zonnepanelen zijn een goede investering voor de waarde van je woning. Zonnepanelen zijn onderdeel van je woning, waardoor de (WOZ-)waarde stijgt. Daarnaast zorgen zonnepanelen ook ervoor dat het energielabel van de woning stijgt.

Ik wil de eindfactuur betalen, maar het betalingskenmerk wordt niet geaccepteerd. Wat moet ik doen?

Dat is vervelend. Zorg ervoor dat het factuurnummer bij de omschrijving is ingevuld en niet bij het betalingskenmerk.

Vogels bouwen onder mijn zonnepanelen een nestje. Kan ik hier iets aan doen?

Ja, er zijn bedrijven gespecialiseerd in het plaatsen van vogelwering. Houd er rekening mee dat dit, wettelijk gezien, buiten het broedseizoen moet gebeuren. Zijn de zonnepanelen niet jouw eigendom? Neem dan contact op met de eigenaar.

We staan voor je klaar

Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of neem contact op met onze adviseurs.

Probleem met zonnestroomsysteem

Is er iets aan de hand met jouw zonnestroomsysteem? Dan vragen we je om via onderstaande link een aantal vragen te beantwoorden. Op deze manier krijgen we een goed beeld van de situatie en kunnen we je makkelijker verder helpen.

Aanvraag indienen

Telefoon

085 782 0051
Maandag t/m vrijdag: 09.00-17.00 uur

E-mail